Skip to main content

Köpa eller leasa bil i företaget?

Det här är en vanlig fråga jag får från företagare. För att komma fram till rätt svar för dig krävs lite efterforskning. Precis som när du går till läkaren behövs en analys av dina unika förutsättningar och behov för att du ska få det bästa rådet. Ingen är den andre lik så det finns inte bara ett rätt svar, men här reder jag ut allmänna fördelar och nackdelar mellan de två alternativen.

Syftet med bilköpet: Vad är viktigast för ditt företag?

Som konsult tittar jag i första hand på syftet med köpet. Kör du mycket bil i företaget kan det vara fördelaktigt att köpa. Många leasinghandlare tar extra avgifter för slitage och överskriden körsträcka och då kan det bli dyrt. Samtidigt, om man kör mycket bil i företaget kan det vara viktigt att ha tillgång till senaste säkerhetsfunktioner och nyaste tekniken. Då är det bättre att leasa eftersom du då har möjlighet till att byta och uppgradera till de nyaste funktionerna. Man måste alltså titta på vad som ger bästa värde för dig.

Ekonomiska förutsättningar: Likviditetens roll vid bilköp

Härnäst brukar jag kika på dina ekonomiska förutsättningar, vilken tillgång du har till bankmedel och hur ansträngd din likviditet är. Är din likviditet begränsad kan det vara svårt att köpa då du ofta måste ut med ett högre initialt belopp. Då kan leasing vara ett bättre alternativ. Kanske har du planer på att utföra andra typer av investeringar som kräver kapital? Då kan leasing vara bättre så att kapitalet kan användas i annat syfte. Utöver syftet och ekonomin kan flexibiliteten spela roll.

Tidsaspekten är en faktor att beakta. Är du i en bransch där det är viktigt att din bil byts ut regelbundet? Då är leasing att föredra då det är mera flexibelt. I vissa branscher krävs det att bilar byts ut efter en viss tid och då är leasing det optimala.

Leasing vs. ägande: Vad händer efter leasingperioden?

Slutligen måste man tänka på att när man leasar en bil och leasingtiden går ut äger du inte bilen oavsett hur mycket du betalat i leasingavgift. Köper du bilen har du kvar andrahandsvärdet. Det kan även vara kostsamt att säga upp ett leasingavtal om det skulle krävas, men äger du bilen kan du sälja den vid kris. Det kan till och med vara så att andrahandsvärdet ökar i vissa situationer.

Skatteavdrag: Vad gäller för köp och leasing?

Jag får ofta höra att man får dra av en leasingkostnad i företaget, vilket minskar skatten men det får man inte om man köper. Planerar man långsiktigt i bolaget så avskrivs bilen i samma takt vilket påverkar skatten, men i den diskussionen så kanske man hellre ska prata om att man tar risken för värdeminskning om man köper. Kostnaden för ränta tillkommer naturligtvis när du leasar och det blir ytterligare ett avdrag jämfört med om man köper bil utan lån.

Så gör du rätt val för ditt företag

För att kunna svara på frågan ”köpa eller leasa” krävs det alltså att man utvärderar både ekonomin, användningen av bilen och företagets framtida planer. Vid en konsultation tittar vi på alla dessa faktorer och du får svar utifrån ditt företags unika situation.

Mona Scherdin