Skip to main content

Effektiv resursfördelning

Att driva ett framgångsrikt företag handlar inte bara om hårt arbete, utan också om att använda resurserna på ett smart och effektivt sätt. De resurser vi alla har tillgång till är tid, pengar och energi. Hur vi fördelar dem avgör vår framgång.

Det spelar ingen roll hur mycket tid vi har om vi inte har energi att arbeta, det spelar heller ingen roll hur mycket pengar vi har om vi investerar dem på fel sätt, och tillika det är poänglöst att lägga massa energi på något man inte har övriga resurser för att uppfylla.

Många företagare tänker att man vill göra allt själv och det kan vara bra i början, men det är varken hållbart eller optimalt över tid. Att köpa tjänst är både rationellt och effektivt om du vill uppnå bästa resultat samtidigt som du förhåller dig balanserad i livet.

Fokusera och bli expert

Lägg din tid på det som gör dig till expert på ditt område. Ju mer tid du lägger på att bli bra på något, desto mer kunskap växer inom dig och kunskap kan ingen ta ifrån dig. Ju fler timmar kunskap du ackumulerar desto svårare är det att ersätta dig och du kan ta bättre betalt för din tid. Lägg din tid på arbete som gör att du kan fakturera mest pengar – och bli expert inom det.

Genom att köpa tjänster frigör du tid som gör att du kan fokusera på uppgifter som genererar mer pengar. Om du jämför kostnaden för tiden du lägger på att utföra något mot kostnaden för att köpa tjänsten kommer du att märka att det ofta är mer kostnadseffektivt att leja bort uppgiften.

Jag illustrerar med ett exempel: Du tar 500 kr i timmen för din tjänst och har ett kontor som du städar själv varje vecka. Det tar dig 4 timmar vilket kostar dig 500 kr x 4 timmar = 2 000 kr i veckan, hela 8 000 kr i månaden. En annan företagare som är expert på att städa utför samma jobb på 3 timmar i veckan (med bättre resultat för hen har bättre produkter, verktyg och metoder) och tar samma timpeng som du, 500 kr timmen. Kostnaden för städning som du köper blir 6 000 kr. Du kan sparar alltså 2 000 kr i månaden om du i stället lägger dina timmar på att utföra det du är bäst på och fakturerar din kund.

Gör sådant som fyller på din energi

Energi är en subtil men kraftfull resurs. Att ägna sig åt uppgifter som ger glädje och tillfredsställelse fyller på din energi, medan uppgifter som känns tunga och tråkiga dränerar den. Lägg din energi på sådant du tycker om att göra och växer av att utföra. Många företagare känner igen sig i att skjuta upp faktureringen till veckan därpå. Stresspåslaget ökar och ångesten kryper då du kanske inte hinner få in pengarna innan du ska betala din leverantörsfaktura. Genom att lämna över ansvaret för sådana uppgifter till någon annan frigör du energi och minskar stressen, samtidigt som du säkerställer att arbetet blir gjort i tid och med hög kvalitet.

Investera i det som tjänar dig mest

Lägg dina pengar på det som tjänar dig ännu mera pengar. Många experter har tillgång till verktyg som gör det snabbare och enklare att utföra en tjänst än det tar för dig att göra samma sak. Skulle du investera i deras verktyg och sällan använda dem skulle det vara slöseri med pengar. Likaså gäller kunskapen, för att utföra en tjänst med garanterad kvalitet krävs kunskap, ibland också kontakter och nätverk. Någon som skulle kosta dig alldeles för mycket om du utför tjänsten sällan. Pengar ska investeras i resurser som skapar det högsta värdet. Alltså investera i din huvudverksamhet eller i andra verksamheter som tjänar dig mer än om du utför arbetet själv.

Effektiv resursfördelning i korthet

Investera i sådant som arbetar för dig och som ökar dina resurser, eftersom allt handlar om att optimera för bästa avkastning. Om du känner att du sliter för mycket i ditt företag, kan en rationell lösning vara att börja outsourca uppgifter. Det förbättrar både dina resultat och din livskvalitet.

 

/Mona Scherdin