Skip to main content

Digitalisera ekonomin

Det spelar ingen roll var vi får vår information ifrån, vi alla vet att det heta just nu handlar om digitalisering och AI. Människan läser information i realtid, livet ska vara enkelt och allt ska vara tillgängligt med ett knapptryck. Tekniken utvecklas inom alla branscher och vi företagare måste välja att omfamna förändringen eller kliva av förr eller senare för kunderna har höga förväntningar. Ju yngre kunder som kommer in på marknaden desto högre krav kan vi företagare vänta oss. Många gånger kan klivet in i det digitala kännas jobbigt och för vissa skrämmande, men när man väl kommit över den puckeln kan upplevelsen vara mycket positiv. Som tur är finns det lösningar för den som är uppvuxen framför skärm likväl för den som endast läser tidningen på telefonen.

Fördelar med digitalisering

Det finns många skäl till att vi förespråkar digitaliserade tjänster, eftersom de sparar tid och ökar precisionen. Förr kom brev på posten som skulle öppnas, betalningar skulle registreras på banken, allt lades i ett kuvert och lämnades hos redovisningsbyrån. Ekonomerna öppnade posten, konterade in alla underlag och rapporterade till företagaren några veckor senare. Idag kan dina leverantörer skicka fakturor direkt in i portalen, AI läser av underlagen, de konteras in och med ett knapptryck skickar du alla betalningar till banken som i sin tur återredovisar med sin teknologi. Samtidigt kan du logga in på din app och hålla koll på dina siffror. Tillgängligheten ökar din kontroll. De flesta upplever att det mest briljanta med teknologin är att man kan hantera sin administration från vilken plats som helst.

Utöver detta finns det en annan stor fördel och det är att du kan välja att arbeta med vem som helst, var helst de befinner sig. Vi arbetar till exempel med kunder i Sundsvall, Skellefteå och Umeå. Alla är de bara ett knapptryck bort.

Teknikutvecklingen är ”work in progress”

Det finns saker att tänka på. Många har höga förväntningar och förstår inte felen som kan uppstå och varför saker händer, så det kan ta tid innan man upptäcker fel och stora konsekvenser kan uppstå med tekniken. Digitaliseringen och utvecklingen av tekniken går i ett rasande tempo, så kontrollerna är otroligt viktiga. Vi rekommenderar därför att man sätter sig in i processen och inte tänker att allt sköter sig själv. Det är även viktigt att ha förståelse och tålamod i denna omställning, både i egenskap av kund och som företagare.

Omställningen

Skulle du vilja jobba med oss så hjälper vi dig i gång och står vid din sida tills du känner dig säker. Är du nyföretagare rekommenderar vi digitala lösningar från start men är du en företagare som hanterat papper tidigare och vill ta steget in i det digitala rekommenderar vi digitala lösningar stegvis.  Baserat på din erfarenhet och intresse föreslår vi paket och vi har lösningar för alla.

Ekovisa erbjuder 3 olika paket

1) Jag tycker inte om administration

Kan du hantera en smart telefon och ta ett foto med den så kan du enkelt skicka in material till oss som sedan tar över ekonomihanteringen. Du kan även skicka underlagen med post om det känns bäst. Vi laddar då ner en app där du får lästillgång och möjlighet till att känna lite på den nya tekniken.

2) Jag vill göra lite själv

Du får en portal dit alla dina leverantörer skickar fakturorna. Vi registrerar in fakturorna i din bokföring och du attesterar via telefonen eller datorn och skickar fakturorna till betalning. Du fotar alla kvitton och vi bokför, samt stämmer av dina konton och deklarerar.

3) Jag älskar teknologi

I detta paket har du tillgång till portalen och gör dina kundfakturor, registrerar leverantörsfakturor och betalar dina fakturor direkt i appen. Vi stämmer av dina konton och deklarerar till myndigheter.

Så vad ska man välja?

Mina rekommendationer baseras på var i den digitala resan du befinner dig och vilka förutsättningar du har. Jag brukar utgå från att administration ska kännas roligt. Din tid ska du kunna lägga på det du brinner för, har kunskap om och kan ta betalt för. Det är då du skapar ett stort värde. Ekonomi är det vi brinner för, är experter på och kan sköta kostnadseffektivt. Och vi tycker det är roligt!

Digitaliseringen är ett verktyg vi ska använda oss av för att göra vardagen enklare. När du ska välja var du ska börja, utgå från hur du verkligen är och känner innerst inne. Jag har stött på människor som vill vara helt digitala och göra allt direkt, men som senare inser att intresset inte finns. Då spelar det ingen roll hur bra teknologin är för man skjuter på arbetet, missar deadlines och redovisningen rasar. Det blir dyrt när allt ska redas ut på nytt.

Mitt bästa råd: lyssna inte på andra, känn efter själv och utgå från dina intressen och förutsättningar när du hoppar på digitaliseringståget.

/Mona Scherdin